
حسین قربانی، سرپرست گروه تواشیح طه تبریز اظهار کرد: سازمان اوقاف و امور خیریه طی سالهای متمادی متولی برگزاری مسابقات قرآن، تواشیح، اذان و ابتهال بوده است که تشکر از مسئولان این سازمان به ویژه مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف دارد؛ چرا که این حرکتهای بزرگ قرآنی را سازمان اوقاف رقم خورده است.
وی با بیان اینکه امسال به شکل غیرمنتظرهای شاهد تغییراتی در نحوه برگزاری مسابقات اذان، ابتهال و تواشیح هستیم، گفت: طرحی که طی روزهای گذشته به یکباره توسط سازمان اوقاف به عنوان یک طرح جدید ارائه شده و براساس آن، مرحله استانی مسابقات تواشیح حذف میشود و فقط 10 گروه تواشیح از طریق داوری غیرحضوری به مرحله کشوری اعزام میشود یکبار در سال 82 توسط سازمان اوقاف اجرا شده و طرح موفقی هم نبوده است.
قربانی افزود: همچنین این طرح یکبار نیز توسط رادیو قرآن با عنوان جشنواره امام حسین(ع) و جشنواره امام علی(ع) اجرا شد که در آن دورهها نیز ناموفق بوده است؛ اما طی سالهای گذشته که سازمان اوقاف متولی اجرای برنامههای تواشیح بوده است این کار را با یک روش خوب، قانونمند و موردپسند اجرا کرده است و موفقیتهای خوبی در این رشته به دست آمده است.
وی ادامه داد: مسابقات تواشیح طی سالهای گذشته از حیث داوری، محتوای مسابقات و اینکه چه اشعاری به چه نحوی انتخاب شوند به اوج خود رسیده است تا جایی که طی این سالها شاهد برپایی مسابقات خوبی در رشته تواشیح بودهایم .
سرپرست گروه تواشیح طه تبریز در این بخش از سخنان خود عنوان کرد: به دلیل تغییر مدیریت مرکز امور قرآنی اوقاف، یک تأخیری در برگزاری مسابقات تواشیح اتفاق افتاد تا جایی که مرحله کشوری مسابقات تواشیح که بنا است امسال برگزار شود مربوط به سال 93 است که در آن سال برگزار نشد.
گروههای تواشیح نزدیک به یکسال است منتظر مرحله کشوری هستند
وی با بیان اینکه مرحله استانی مسابقات تواشیح آذرماه 93 برگزار شده است، گفت: گروههای تواشیح در 32 استان مراحل استانی را پشت سر گذاشتهاند و نزدیک به یکسال است که منتظر برگزاری مرحله کشوری این مسابقات هستند اما بعد از دو سال به شکل ناگهانی اعلام میشود در تغییراتی در مسابقات ایجاد شده و دیگر نتایج مرحله استانی پذیرفته نیست و تمامی گروههای استانی باید آثار خود را برای سازمان اوقاف ارسال کنند تا از بین این آثار، آثار و گروههای برتر انتخاب و به مرحله کشوری راه یابند.
قربانی با بیان اینکه هیچ یک از اساتید و داوران رشته تواشیح این تغییرات را تأیید نکردهاند، ادامه داد: برگزاری مسابقات تواشیح در دورههای گذشته مزیتهای زیادی داشت که یکی از این مزیتها جمع شدن 40 گروه تواشیح دور هم بود به نحوی که این گروههای تواشیح در طول برگزاری مسابقات کشوری دور هم جمع میشدند، آثار هم را میشنیدند و یک همفکری و همافزایی قرآنی بین گروهها اتفاق میافتاد اما در طرح جدید فقط 10 گروه به مرحله کشوری میرسند.
سرپرست گروه تواشیح طه تبریز ادامه داد: مزیت دیگر طرح قبلی این بود که آثار گروههای تواشیح در محل برگزاری مسابقات شنیده میشد و هر گروه دو اثر عرضه میکرد اما در طرح جدید هر یک از گروهها برای خود اجرا میکنند و آثار خود را برای سازمان اوقاف ارسال میکنند که این اتفاق به هیچ عنوان خوب نیست.
بسیاری از گروهها به مرحله استانی دلخوش هستند
قربانی عنوان کرد: همچنین بسیاری از گروهها که در کشوری رتبه نمیآوردند به مرحله استانی دلخوشی داشتند که در طرح جدید دیگر امکان درخشش گروههای جوان در مرحله استانی وجود نخواهد داشت و بسیاری از گروهها انگیزه خود را برای فعالیت از دست میدهند؛ برخی شهرها گروههای تواشیح ضعیفی دارند که غیرممکن است این گروهها در مرحله کشوری حضور پیدا کنند.
وی ادامه داد: همچنین اکثر گروههایی که اول شدهاند یک زمانی آخر بودهاند اما به این دلیل که سالها آمدهاند و در مرحله کشوری حضور پیدا کردهاند، داوری را دیدهاند، آییننامه را خواندهاند و در نهایت موفق به کسب رتبههای اول شدهاند؛ این امکانات و شرایط باید برای تمامی گروههای برگزیده استانی فراهم شود تا موجب ارتقای فعالیت گروههای تواشیح شود.
سرپرست گروه تواشیح طه تبریز در ادامه گفت: همچنین در طرح جدید داوری آثار گروههای تواشیح از روی ویدئو انجام میشود در حالی که داوری از روی ویدئو برای رشته تواشیح تقریبا غیرممکن است چرا که هارمونیها و چندصدایی و هماهنگی که گروه میتواند در صحنه داشته باشد در ویدئو احساس نمیشود.
وی با بیان اینکه در طرح جدید غیرممکن است که عدالت در داوریها رعایت شود، عنوان کرد: زمانی که بنا باشد داوری از روی ویدئو انجام شود عدالت به هیچ عنوان رعایت نمیشود چرا که بسیاری از ریزهکاریها دیده نمیشود و ممکن است حتی گروههای قوی فرصت شرکت در مرحله کشوری را پیدا نکنند و نمره کمی از فایل ویدئویی بگیرند.
مسابقات تواشیح کمکم به حاشیه میرود
قربانی با عنوان این مطلب که طرح جدید سازمان اوقاف برای برگزاری مسابقات تواشیح یک طرح شکست خورده است، اظهار کرد: اگر بنا باشد که آزمون شفاهی در مرحله استانی حذف شود و فقط 10 گروه براساس داوری غیرحضوری به کشوری راه پیدا کنند عملا مسابقات تواشیح دیگر برگزار نمیشود و این مسابقات کمکم به حاشیه میرود و کمرنگ میشود.
وی با بیان اینکه به نظر میرسد انگیزه اصلی سازمان اوقاف از تغییرات در مسابقات تواشیح مسائل مالی است، گفت: مسئولان برگزارکننده مسابقات فقط به این دلیل که میخواهند هزینهها کم شود این تغییرات را انجام دادهاند در حالی که این کم کردن هزینه به سطح مسابقات تواشیح و گروههای تواشیح کشور آسیب میزند.
وی ادامه داد: در حال حاضر نزدیک به 40 گروه که سال گذشته در استانها انتخاب شده بودند تا در مرحله کشوری حضور پیدا کنند معترض هستند از اینکه دوباره آثار خود را ارسال کنند تا یکبار دیگر آثارشان به صورت مجازی داوری شود. اگر دوستان در سازمان اوقاف جلسهای را با حضور اساتید و پیشکسوتان این حوزه برگزار میکردند تا از نظرات آنها نیز در این تغییرات استفاده کنند بهتر بود.
سرپرست گروه تواشیح طه تبریز در پایان گفت: هر تغییری باید در جهت توسعه فعالیتها باشد اما تغییراتی که در مسابقات تواشیح رخ داده به هیچ عنوان به توسعه این هنر کمک نمیکند. طرح جدید سازمان اوقاف محدودکننده و ضایعکننده حقوق گروهها خواهد بود.
اجرای برنامه توسط گروه همخوانی طه در مسابقات بینالمللی قرآن سال 94
منبع:iqna