
«محمد برخورداری» مدرس و قاری قرآن با حضور در نوزدهمین دوره مسابقات سراسری ابتهال، مدیحهسرایی و همخوانی قرآن کریم، رتبه نخست رشته ابتهال این مسابقات را نیز از آن خود کرد و در این دوره از مسابقات به عنوان برترین ابتهال خوان کشور معرفی شد؛ به بهانه این موفقیت، گفتوگویی با این مبتهل جوان کشورمان انجام دادهایم که در زیر میخوانید:
آغاز قرائت قرآن با نوار قصارالسور عبدالباسط
محمد برخورداری، متولد 1362 شهر ری است، وی از سن ششسالگی با گوش کردن نوار صوتی، قصارالسور مرحوم استاد عبدالباسط که به عنوان هدیه از پدر خود دریافت کرده بود به قرائت قرآن علاقمند شد و در جمعهای خانوادگی، مساجد و هیئات به تلاوت قرآن میپرداخت تا اینکه در سن 13 سالگی از طریق استاد کرباسیمقدم با جلسات قرآن استاد موسویدرچهای آشنا و از آن پس به این جلسات رفت.
وی که کار حرفهای تلاوت را از جلسات استاد درچهای آغاز کرده است، میگوید: در ایام تحصیل در مقطع متوسطه در مسابقات قرآن دانشآموزی شرکت کرده و یک سال رتبه اول رشته قرائت و یک سال نیز رتبه اول رشته اذان را در مسابقات کشوری قرآن، نماز و عترت دانشآموزی به دست آوردم. همچنین رتبه اول کشوری مسابقات بنیاد شهید و امور ایثارگران را نیز دارم، در بیست و پنجمین جشنواره ملی دانشجویان نیز رتبه دوم را به لطف خدا کسب کردم.
تربیت قاریان نوجوان و جوان
محمد برخورداری هماکنون در مرکز آموزش قرآن کریم آستان حضرت عبدالعظیم الحسنی(ع) مشغول به کار قرآنی است. وی رئیس اداره تولیدات قرآنی مرکز آموزش قرآن کریم بوده و مسئولیت سایت مرکز آموزش قرآن کریم را دارد و آموزش مجازی قرآن و تولید محصولات مرکز با این مبتهل جوان کشورمان است؛ همچنین در کنار کارهای قرآنی به صورت تخصصی به امر تربیت قاریان نوجوان و جوان اهتمام ویژهای دارد.
وی درباره فعالیت حرفهای خود در رشته ابتهال، میگوید: از زمان نوجوانی علاقه زیادی به ابتهال داشتم و ابتهالهای زیادی از اساتید مصری و ایرانی را گوش میکردم و خودم هم تمریناتی داشتم تا اینکه امسال برای نخستینبار در مسابقات اوقاف شرکت کردم و به لطف خداوند موفق شدم رتبه اول این مسابقات را کسب کنم.
وی با اشاره به تعداد زیاد قاریان و مبتهلین خوشخوانی که در تهران هستند، عنوان میکند: با توجه به استعدادهای زیادی که در رشتههای قرائت، حفظ و ابتهال در تهران وجود دارد اما متأسفانه، سهمیهای که برای قرآنیان منتخب تهران در نظر گرفته میشود شاید تفاوت چندانی با سهمیه دیگر استانها نداشته باشد . در حالیکه به لحاظ آماری قابل مقایسه با هم نیستند. حتی به لحاظ جمعیتی هم اگر حساب کنیم قابل قیاس نیستند و باید امکانی فراهم شود که کیفیت تلاوت، شرط ورود به مسابقات کشوری باشد، یعنی درجه تلاوت قاریان باعث جلوگیری از ورود آنان به مسابقات کشوری شود نه محدودیتهای تعداد قاری و ...؛ نباید قاری ضعیفی از یک استان به کشوری راه پیدا کند و از طرفی خیلی از قاریان قوی در استان تهران رنگ مسابقات کشوری را هم ندیده باشند. یکی از دلایل بنده برای شرکت در مسابقات ابتهال همین مشکلات فعلی مسابقات قرائت بود.
رتبه اول رشته ابتهال نوزدهمین دوره مسابقات ابتهال، مدیحهسرایی و همخوانی قرآن ادامه میدهد: طی سالهای گذشته به دلیل همین بیعدالتیها که در سهمیه استانها بود ترجیح میدادم در مسابقات شرکت نکنم، اما امسال تصمیم گرفتم تا در رشته ابتهال شرکت کنم و به لطف خدا رتبه برتر را کسب کردم.
ویژگی قطعه اجرا شده در مرحله نهایی مسابقات ابتهال
وی درباره کاری که برای اجرا در مرحله نهایی مسابقات کشوری انتخاب کرده بود، میگوید: کاری که اجرا کردم سه قطعه و در رابطه با پیامبر اکرم(ص) بود. قطعه اول از حضرت ابوطالب(ع)، قطعه دوم از ابوحنیفه النعمان و قطعه سوم از شیخ الادفوی بود؛ این قطعات را با راهنماییهای استاد «سیدعباس انجام» انتخاب کردم و به نظرم انتخاب خوب و مناسبی بود. در زمینه لحنی هم از تجربیات استاد «حسن خانچی» بهرهمند شدم که همین جا از هر دو عزیز تشکر میکنم .
برخورداری در ادامه به سطح شرکتکنندگان در رشته ابتهال این دوره از مسابقات و آثاری که اجرا شد اشاره میکند و میگوید: البته تقریبا همه شرکتکنندگان در رشته قرائت، اجراهای خوبی داشتند و خوب بودند و بنده به شخصه از همه ابتهالها لذت بردم و به نظرم همه خوب اجرا کردند. در مجموع کارهای زیبایی از سوی دوستان ارائه شد.
داوری این دوره از مسابقات عالی بود/ جای خالی داوران جوان
وی یادآور میشود: داوری این دوره از مسابقات نیز عالی بود و بهترین اساتید کشور را برای داوری انتخاب کرده بودند اما شاید جای برخی از مبتهلان جوانتر در بین اعضای هیئت داوران خالی بود؛ به عنوان مثال از آقای حسن خانچی، سیدکریم موسوی و... نیز میشد در هیئت داوران استفاده کرد تا از این طریق کمکم به جوانان نیز بها داده شود.
نفر اول رشته ابتهال نوزدهمین دوره مسابقات سراسری ابتهال، مدیحهسرایی و همخوانی قرآن کریم از تغییراتی که امسال در مسابقات برای نخستینبار رخ داد، میگوید و ادامه میدهد: به نظرم تغییرات خوب بود و اینکه مبتهلین آثار خود را برای داوری به تهران ارسال کنند موجب شد تا کار داوری به صورت متمرکز انجام شود؛ همین که آثار همه کشور به صورت متمرکز داوری میشود خیلی خوب است چرا که از کارهای سلیقهای در داوری نیز جلوگیری میشود و این شیوه خیلی عادلانهتر بوده و به عدالت نزدیکتر است.
برخورداری عنوان میکند: پیشنهاد بنده به برگزارکنندگان مسابقات قرائت این است که به همین روش مذکور مسابقات قرآن را برگزار کنند؛ یعنی یک تیم داوری واحد برای انتخابی مسابقات کشوری قرآن داشته باشند.
جوایز کم رشته تواشیح و ابتهال به خاطر مظلومیت این رشتهها است
وی که با کسب رتبه اول رشته ابتهال این دوره از مسابقات، 15 میلیون ریال جایزه نقدی دریافت کرده است، درباره سطح جوایز میگوید: شاید دلیل اینکه جوایز رشته ابتهال و تواشیح نسبت به رشتههای قرائت و حفظ بسیار کمتر است به خاطر مظلومیتی است که این دو رشته، در بین دیگر رشتههای قرآنی دارند؛ زحماتی که یک گروه تواشیح میکشد تا یک اثر به نتیجه برسد خیلی زیاد است اما جایزهای که برای برگزیدگان این رشته و رشته ابتهال در نظر گرفته میشود بسیار ناچیز است.
ضبط و پخش ابتهال از رسانه ملی
برخورداری درباره مظلومیت رشته ابتهال در میان دیگر رشتههای قرآنی میگوید: همانطور که صداوسیما ترتیلهایی از اساتید قرآنی ضبط میکند و از آنها میخواهد که یک دوره کامل ترتیل بخوانند تا ضبط و پخش شود برای مبتهلان نیز چنین کارهایی میتواند انجام دهد به این شکل که از مبتهلان دعوت کند تا به عنوان مثال 10 قطعه را برای آنها بخوانند و این قطعات از رسانه ملی پخش شود تا موجب ایجاد انگیزه بیشتر در دوستان شده و رشته ابتهال را نیز در جامعه بیشتر معرفی کند. البته همین الان آثار بسیار فاخری از مبتهلین عزیزمان در رسانه ملی وجود دارد ولی متاسفانه زمان کمی برای پخش ابتهال در شبکههای مختلف در نظر گرفته شده است.
وی با بیان اینکه انتقادی هم به سازمان اوقاف دارم، عنوان میکند: سازمان اوقاف و امور خیریه در برگزاری مسابقاتی مثل مدیحهسرایی و ابتهال، میتواند از نظرات گروههای تواشیح و مبتهلخوانان نیز استفاده کند. افراد و گروههایی که در مسابقات کشوری مدیحهسرایی و ابتهال حضور دارند از نخبههای این رشتهها در کشور هستند اما هیچ مشورتی با آنها نمیشود در حالی که سازمان اوقاف میتواند در بخشهایی از مسابقات از نظرات آنها استفاده کند و از آنها مشاوره بگیرد.
مشکلات مراسم اختتامیه
برخورداری عنوان میکند: به عنوان مثال در طول برگزاری مسابقات مدیحهسرایی و ابتهال بارها شاهد مشکل صوتی در سالن بودیم و این مشکل در اختتامیه و با وجود پخش زنده وجود داشت که به طور طبیعی نباید این مشکلات باشد و راه حل این مشکلات و کمبودها استفاده از نظرات و مشورتهای گروههای تواشیح و ابتهال است که طی سالها کار مستمر، تجربه لازم را در این زمینه داشته و میتوانند در برگزاری کیفیتر مسابقات به سازمان اوقاف کمک کنند.